Організація харчування

Організація харчування в ДНЗ № 32 «Ластівка»

Організація харчування

Сестра медична старша Довгучиць Світлана Анатоліївна

  • контролює безпечність та якість продуктів харчування і продовольчої сировини, які надходять до дошкільного навчального закладу;
  • складає примірне двотижневе та щоденне меню;
  • здійснює постійний контроль за якістю готових страв, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотримання термів реалізації, виконання норм харчування;
  • контролює закладку і правильність кулінарного оброблення продуктів, вихід страв,смакові якості їжі;
  • контролює санітарний стан харчоблоку, проводить щоденний огляд працівників харчоблоку.

 

комірник

Комірник Ільєнко віта Іванівна

  • приймає в комору, зважує, зберігає і видає з комори продукти харчування: сировину, напівфабрикати, готову продукцію;
  • перевіряє наявність супровідних документів, що підтверджують походження, безпечність і якість продуктів харчування;
  • забезпечує належні умови зберігання продуктів харчування та продовольчої сировини;

 

лена повармарінка

Ксюха

Наші кухарі:

— Руденко Олена Іванівна, кухар

— Парфило Оксана Яківна, кухар

-Гордієнко Марина Володимирівна , кухар

  • здійснюють первинне механічне та теплове кулінарне оброблення продуктів;
  • своєчасно та якісно готують страви;
  • суворо дотримуються технології приготування їжі відповідно до нормативних документів;
  • дотримуються виконання санітарних норм, стежать за чистотою харчоблоку, кухонного обладнання;
  • дотримуються вимог охорони праці,норм виробничої гігієни і санітарії.

Дитина перебуває в дитячому садку протягом 9-12 годин, і харчування здебільшого забезпечується саме в дошкільному навчальному закладі. Від того, наскільки правильно буде воно організовано, багато в чому залежить і здоров’я малят, і всебічний їх розвиток. Доведено, що діти, які отримують з самого раннього віку правильне харчування, рідше хворіють, а в разі виникнення захворювань переносять їх легше і, зазвичай, без ускладнень. Харчування забезпечує безперервний процес в організмі, який необхідний для зростання і розвитку (тобто дитина справді «їсть для того, щоб жити»). В їжі мають обов’язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що є у складі людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.

Організація харчування

У ДНЗ № 32 харчування організовано відповідно до основних санітарно-гігієнічних вимог та переліку чинних законодавчих, нормативних документів та санітарних правил для організації раціонального харчування.

 

Основні принципи організації дитячого харчування в ДНЗ
1. Правильна організація режиму харчування.
2. Адекватна енергетична цінність раціонів, що відповідає енерговитратам дітей.
3. Збалансованість раціону за всіма харчовими факторами, що містять білки і амінокислоти, харчові жири і харчові кислоти, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі й мікроелементи.
4. Максимальна різноманітність раціону, що є основною умовою забезпечення його збалансованості, яке досягають шляхом використання достатнього асортименту продуктів і різних способів кулінарної обробки.
5. Облік у харчуванні індивідуальних особливостей дітей (харчова алергія, надмірна вага тіла).
6. Забезпечення санітарно-гігієнічного контролю організації харчування.
7. Відповідність енергетичної цінності раціону енерговитратам дітей різних вікових категорій.

 

При приготуванні їжі в дошкільному навчальному закладі наші кухарі дотримуються наступних правил:
1. Обробка сирих і варених продуктів проводиться на різних столах, використовуючи відповідні марковані обробні дощечки і ножі.
2. Сирі овочі для приготування салатів після ретельної обробки парою нарізають на обробних столах і дощечках «ВО – варені овочі».
3. Котлети, битки з м’ясного або рибного фаршу обжарюються не менше ніж 10 хв. З обох боків у нагрітому до кипіння жирі, після чого їх витримують в духовій шафі до готовності 5-8 хв.
4. Під час приготування других страв з вареного м’яса (котлеті) подрібнене або порційне м’ясо обов’язково піддається термічній обробці (кип’ятіння в бульйоні, соусі, обжарюванні в духовій шафі) впродовж 10 хв. При температурі в духовці 220-250 С.
5. Омлети, після їх приготування, пропікаються у гарячій духовій шафі при температурі 180-200 С впродовж 7-10 хв. (завтовшки 2,5-3 см); сирні запіканки – 20-30 хв. При температурі 180 – 200 С (завтовшки 3 – 4 см).
Страви, що заборонено готувати в ДНЗ
У ДНЗ заборонено готувати страви з кислого молока, сиру (млинчики з м’ясом, макарони по-флотськи), сальтисон, креми, паштети, холодці; заборонено вживати гриби; не кип’ячене молоко; сир і сметану без теплової обробки; яйце і м’ясо водоплавної птиці; м’ясо, що не зазнало ветеринарного контролю; домашню консервацію.

Наші кухарі рекомендують:
Наші діти — природжені естети, яку-небудь «розмазню» вони їсти не будуть, але якщо цю «розмазню» (а по-нашому-дорослому — смачну поживну і корисну кашу) прикрасити цікаво і яскраво — тоді – «пальчики оближеш». Ось ми і вирішили викласти серію фотографій про те, як можна прикрасити дитячі страви.